En ovanlig fisketur

En egen berättelse från en av våra fisketurer
Skriven 2009-11-06 av Bellmyr

Det var en dag i början av februari 2009, jag och Jim var ute och isfiskade på en mindre sjö i närheten.

Vi hade ett par ismeten var, dessa agnade med småfisk. Som indikator använde vi angelvippa.

Fisket var helt okej, med några fångade gäddor. När vi sitter och försöker pimpla upp lite nytt fräscht agn ser vi plötsligt vippan till ett av mina ismeten slungas iväg från sin hållare och landa på isen en meter från hålet.

Snabbt slänger vi bara ner våra pimpelspön i våra väskor, med pirken fortfarande hängandes i vattnet. Tar oss snabbt till ismetet för att tillslut landa en pigg gädda på 4 kg. Efter återutsätning går vi tillbaka mot våra pimpelhål när vi plötsligt ser Jims pimpelspö ”hoppa” ut ur hans väska, och sakta glida mot borrhållet.

Vi springer för att försöka stoppa spöt från att åka ner i hållet, men i samma veva som jag kommer fram ligger spöt i vattnet, kör ner handen för att försöka rädda det, men fisken hinner simma iväg med det hängandes efter sig. Typiskt, men vad ska man göra.

En halvtimma senare ser vi återigen att vi har kontakt med en gädda på ett ismete, denna gången på ett av Jims. Vi springer fram till hållet, Jim gör mothugg, fisken verkar sitta, det blir en ordentlig kamp då gäddan verkar vara av större modell och verkligen inte vill upp ur hållet. Den tar lina från rullen om och om igen.

Tillslut får Jim in meter efter meter. Då plötsligt kommer trekroken med den agnade mörten upp ur hållet. Sekunden senare kommer ett pimpelspö uppfarandes genom hållet. Sen smäller det till och linan brister. Jim står då inte bara med ett spö i handen utan två. Både ismetet och pimpelspöt som tidigare smet i från oss. Vi båda står då som två frågetecken och tittar på varandra några sekunder innan vi hinner fatta vad som egentligen har hänt.

Gäddan har då aldrig suttit på den agnade mörten utan på pimpelspöt, som den sen simmat runt med hängandes efter sig och tillslut trasslat in sig i ismete linan.

Pimpelspö är uppe igen, men tyvärr så såg vi inte gäddan mer….