Fiske – Phuket, Thailand
Skriven 100317
Uppdaterad 150927

För den som semestrar på Phuket i Thailand och samtidigt vill testa på fisket så finns det mängder med möjligheter till det. Djuphavsfiske såkallat Big Game Fishing finns det gott om. Däremot är det värre med insjöfiske. Finns sjöar/dammar med fisk i runt om på hela ön egentligen, både stora & små, naturliga & konstgjorda, så i någon av dessa borde det finnas möjlighet att fiska. Detta var dock inget som jag lyckades hitta någon information om.

I denna lilla guiden kommer jag att koncentrera mig på havsfisket, då det var det som jag själv kom i kontakt med när jag var i Phuket samt de få fiskebutikerna jag lyckades lokalisera.

En konstgjord sjö

Då egentligen allt fiske på Phuket är djuphavsfiske så finns det många möjligheter här. Det finns både dagsturer och flerdagsturer att välja mellan.

De flesta endagsturerna koncentrerar fiske runt öarna Raya Yai & Raya Noi. Dessa ligger ca 1 timmes trolling söder ut från hamnen i Chalong bay, en hamn därifrån så gott som alla djuphavsturer utgår ifrån.

Det vanligaste på turerna är trolling, kombinerat med 30-60 minuters bottenfiske med handlina. Vid trollingen fiskas det i regel med 5-6 spön tacklade med hula-hula bläckfisk mjukbete. Man är ca 6-10 personer ombord på varje båt som turas om att dra ev. fisk. De turerna jag var på fick vi inte en enda fisk på trollingen, utan mest action var det när vi bottenmetade. Så att tro att man ska åka till Thailand och dra storfiskar på trolling, då gäller det nog att välja skeppare, plats och tid med omsorg. Även om fisket för oss inte var det bästa så var det ändå en upplevelse för livet. Vi fick till lunch avsmaka den mest fantastiska tonfiskrätten ombord tillsammans med en fantastiskt utsikt. Vi fick även turen att uppleva ett stort antal sailfish som jagade upp mindre fisk till ytan, det kokade stundtals i ytan och men jämna mellanrum kom en sailfish som ett konon från djupet och gjorde höga luftsprång. Ett fantastiskt skådespel…

Har man en sambo eller vän som vill följa med utan att fiska, kan de följa med till ett lägre pris som en s.k. ”Nonfishing”.

I regel ingår det alltid följande:

  • Transfer t/r hotellet – hamnen.
  • Lunch ombord på båten.
  • Flaskvatten & läsk.
  • Tid för snorkling och fritt lån av snorkel & cyklop.

Räkna inte med att besättningen ombord på båten kan så värst mycket engelska. Däremot såldes det turer där de garanterade engelsktalande guide. Vi var på en sådan tur och även om guiden kunde lite engelska så kunde han inget om fiske. Han blev livrädd när jag fick första fisken på bottenmete och krokade av den :)

Lite länkar till nyttiga sidor och företag:

För de som vill fiska lite mer privat så kan man av de flesta företagen chartra en båt för en dag. Kan varmt rekommendera detta då man slipper vara så många att dela på fångsterna.

När vi var nere fanns det ett företag som specialiserar sig på fiske från longtail båtar. Då fiskar man mer kustnära med ”vanliga” haspelspön och  alla fiska mer aktivt då alla har varsit spö, man riktar fisket efter lite mindre fiskarter som ex. snapper. Vi hann aldrig testa detta, men nu i efterhand så hade jag nog satsat på det.

Vid en snabb googling så verkar det även som att det kommit igång lite sötvattensfiske på ön.

Enklaste sättet att beställa en fisketur är att gå till någon ”turistbyrå” som finner över allt i turiststäderna. Men glöm inte att pruta på priset!

Big Game båt
Däcket på en Big Game båt

Lyckades när jag var i Phuket lokalisera 3 stycken fiskebutiker samt att det fanns ett fiske stånd på den lokala marknaden Weekendmarket (Nightmarket) i Phuket Town.

Abugarcia & Rapala var väl egentligen de enda märkena jag kände igen i butikerna.

Märkte även att sortimenten bestod till stor del av poppers och mete.

På kartan nedan har jag märkt ut vart dessa ställen finns. Några är jag lite mer osäker på postitonen än andra. Men klicka dig vidare på kartan för mer detaljerad information.

Fiskeprylar på Weekendmarket

Karta med detaljer för fiskerelaterat på Phuket.