Som jag skrev i förra inlägget så har vi varit i Thailand i vinter. Nu var det ett par veckor sedan vi kom hem. Vi besökte öarna Koh Samui, Koh Tao och Koh Phanang samt Bangkok under de tre och en halv vecka vi var borta.

Vi hade hemifrån bokat in en 12 timmars fiskedag på Top Cats på Koh Samui. Detta var planerat redan till i början på semestern. Har aldrig tidigare varit på något liknande fiske och kvällen innan och på morgonen samma dag så var man både förväntansfull, spänd och nervös.

Vi var där i god tid innan klockan skulle slå 8:00, då fisket skulle börja. Vi fick läsa igenom de tydliga reglerna som anläggningen har gällade fisket och hantering av fisk innan vi blev eskorterade till våra platser.

Vi blev tilldelade två swim till vänster om trappan vid poolen (ja det finns pool om man behöver svalka sig). Larsson väljer det vänstra då han var mer sugen på det och för mig spelade det ingen roll vilket.

På varje swim fanns det en liten koja/hydda med en stor mjuk dyna och ett tak som skyddade lite mot solen under dagen.

Det tog en liten stund innan guiderna hade gjort i ordning mäsk och bete. Under tiden satt man där och funderade på vad dagen hade att erbjuda. 

Efter en stund var det då äntligen dags att kasta ut. Eftersom jag inte hade någon på swimet till höger om mig placerade jag ett av spöna där hyfsat nära land. Det andra drog jag rätt ut bara.

Sen var det bara att vänta. Trodde att jag kanske skulle få vänta länge, kanske flera timmar, kanske hela dagen. Så man slappade och kollade på omgivningen i lugn och ro.

Minst en fisk var målet. Top Cats har fångstgaranti, så om man inte skulle lyckas få någon fisk så skulle man få tillbaka sina pengar. Min plan var att om det skulle bli så illa så skulle jag boka ytterliggare en dags fiske. För fisk skulle jag ha.

Men så plötsligt nappar det bara lite på höger spöt och man flyger upp från liggande position. Guiden säger på knackig engelska ”wait wait”. Så det va bara att sätta sig och otåligt vänta. Så plötsligt drar det iväg på riktigt. Linan sprutar ut från rullen och på en sekund har man grabat tag och spöt och gjort ett riktigt karate mothugg…. och fast fisk!

Fisken svarar direkt och det blir en fajt som inte liknar något annat jag varit med om i fiskväg. Styrkan hos fisken är enorm. När man tillslut pressat fisken så att den närmar sig land tänkte man bara att nu får guiden göra sig bered med håv.

Men han satt lugnt kvar på sin stol och gjorde iordning mera mäsk, han visste precis vad sol skulle hända. För så fort fisken var synlig tog den ett krafttag och drar ut meter efter meter efter meter. Så det var bara att börja fajten på nytt. Men så återigen får man fisken nära land och guiden är hur lugn som helst medans man själv är i extas. Tillslut tar han av sig tröjan och hoppar ner i vattnet och omsluter tillslut en drömfisk med håven.

Lite kramkalas på land medans fisken tas om hand och får vila innan jag ett par minuter senare gör den sällskap i vattnet och jag lyfter upp min första siamesiska jättekarp någonsin. Till en vikt som uppskattas till 25 kg.

Lite frukost serveras i våra hyddor medans vi återigen väntar spänt. Det dröjer dock inte så länge. Bara en dryg timma efter första fisken står jag återigen med spöböj. 30 minuter senare står jag där igen… Helt galet!

Så på mindre än 3 timmars fiske har jag fångat 3 stycken siamesiska jättekarpar. Redan då är dagen bättre än vad jag hade vågat hoppas på.

Vid detta laget har Larsson ännu inte haft chansen och det ska visa sig dröja ytterligare en timma innan han tillslut får lyfta en 30 kilos karp över vattenytan.

Strax därpå får jag ytterligare en karp även jag. Sen blir det lugnare…

Vid den här tiden märker man tydligt av att fiskarna tagit siesta. Solen står som högst och det är ordentligt varmt. Aktiviteten i vattnet är inte alls den samma och det blir lugnare ett par timmar och vi passar på att få lunch serverad vid vattenbrynet tillsammans med ett par välförtjänta öl.

Även guiderna tog lite siesta. De visste att det skulle dö av mitt på dagen. Det blir väldigt väldigt lugnt, förutom en karp så snackar vi en lugnare period på kanske 5 timmar.

Det dröjer framåt 15 tiden innan man märker att aktiviteten startar igen, fisk fångas av andra vid sjön och snart var det återigen min tur. Denna gången betedde sig fisken dock annorlunda och guiden sa direkt att det är en Mekongmal. Min första Mekongmal uppskattas till 13 kg och bjöd på en rolig fight.

Innan mörkret lägger sig över sjön hinner jag landa ytterligare två karpar, där den ena blir resans största på runt 32kg.

Lite senare i mörkret så nappar det återigen, vilket ska bli sista chansen för min del innan klockan slår 20:00 och fisket är slut för dagen.

Återigen är det en Mekongmal och jag toppar resan med en ännu större än innan. 25 kg muskler!

I mörkret hinner även Larsson landa två fiskar till. Bla en redtail. En väldigt vacker fisk.

Vi är sist kvar vid sjön, alla andra som fiskat har bokat betydligt kortare pass än vi. Vi körde 8 till 20, alltså 12 timmar, medans de flesta andra körde 4-6 timmar.

Super nöjda med fisket och dagen hoppar vi in i våran föreställda taxi trötta efter en lång dag med mycket intryck och spänning.

Detta fisket är verkligen något jag kommer göra igen, det var värt varenda thailändsk bath. Men fisket är inte alltid bra där. Guiden berättade att dagen innan vi var där så hade fisket varit riktigt svårt för istortsett alla fiskande.

Tagged with:
 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.